torstai 10. tammikuuta 2008

Lisää liikkumisen mahdottomuudesta

Käsitys omasta kömpelyydestä ja fyysisestä omituisuudesta on rajannut valintojani monessa asiassa. Silloin kun vuonna kivi ja keppi pääsin lukiosta ja hain jatko-opintoihin, niin mielessäni yksi syy välttää keskiastetta oli se, että pääsisin lopullisesti vapaaksi liikuntatunneista. Hain ja pääsin opiskelemaan biologiaa, mutta luin opintovaatimuksista, että approbaturiin kuuluu talvinen "kenttäkurssi", joka tarkoittaa mm. metsään hiihtämällä tehtäviä retkiä. Päättelin, etten ole tarpeeksi ketterä biologiksi.

Yksi liikuntatuntikamaluus lisää oli kuukautisissa. Olin luultavasti luokan ensimmäinen aloittaja. Varmasti en tiedä, kun en kehdannut menkoista kenenkään kanssa puhua, mutta harvallapa kymmenvuotiaalla kuukautisia vielä on. En kertaakaan kehdannut sanoa varsinaista syytä (siis vuotoja tai kuukautiskipuja) opettajille, muistaakseni esim. uimahallissa istuin katsomon puolella "kurkkukivussa". Uimista isompi ongelma oli se, että vuoto ja kivut olivat teinivuosina rajuja, mutta nehän piti peittää - ihan muuten vaan siis olin naama valkoisena ja hikeä otsalla.

Jostakin muistan lukeneeni, että varhaiseen kuukautisten alkamisikään liittyy enemmän häpeää ja huonommuudentunteita kuin tavallisesti. Etsiskelin linkkiä asiasta, mutten löytänyt. Sen sijaan löytyi Kaksplussan keskustelupalstalta tarinoita, joiten perusteella oman äitini tapaisia tuppisuita on muitakin (olettaisin, että tuon palstan keskustelijoitten äidit ovat omaa äitiäni nuorempia). Toinen mielenkiintoinen keskustelu kuukautissiteistä löytyy täältä vanhasta bllogipostauksesta (ja näemmä myös täältä).

Ei kommentteja: