lauantai 30. elokuuta 2008

Heittäydyin spontaaniksi

Jotkin asiat voivat pyöriä mielessäni vuosikausia, ja en vaan saa tehtyä sitä ratkaisevaa siirtoa. Sitten yks kaks huomaan vain tekeväni - enkä ole tekemistä ennen eritysemmin harkinnut.

Joskus minustakin irtoaa hiukan spontaaniutta.

Olen ties miten monta vuotta ollut itsessäni kovin sitä mieltä, että World Visionin kummilapsitoiminta on hirveän hyvä juttu.

Noh, sama pätee kovin moneen hyväntekeväisyysjärjestöön. Ostaako toiminnassa vain omaatuntoa puhtaaksi? Häiritseekö paikallista elämää tavalla, joka ei sitten kumminkaan ole hyvä? Eikös ole vähän teennäistä kirjoitella kirjeitä jollekin tuntemattomalle lapselle maailman toiselle puolen?

Minkä tahansa hyvän toiminnan voi kyseenalaistaa miettimällä, kannattaako se aivan varmasti ja joka tilanteessa. Tai pohtimalla, tiedetäänkö sen seuraukset ennakolta (No ei tiedetä! Koskaan ei voi tulevaa tietää...). Tai leimaamalla omat motiivinsa jollain tapaa vääriksi (jos lopputulos on sama, niin onko väliä sillä, tekeekö jotakin pyyteettömästi vai esim. oman mielenrauhan takia?)

Tein äsken kummilapsisopimuksen. Hän on Intiassa, tyttö, 11v. Mitään muuta hänestä en tiedä. Ei ole tarviskaan, toistaiseksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Jos lopputulos on sama, niin onko väliä sillä, tekeekö jotakin pyyteettömästi vai esim. oman mielenrauhan takia?"

Tismalleen näin! On hassua, miten usein esim. kasvissyönti, reilun kaupan tuotteiden suosiminen, lajittelu jne. jne. tyrmätään ja osoitetaan ei ainoastaan perusteettomaksi vaan suorastaan vääräksi sillä perusteella, että näiden valintojen motiivi olisikin esim. pelkkä imagon kiillotus. So what? Toinen hassu vasta-argumentti kaikkia hyvään pyrkiviä valintoja kohtaan on se, että jos yrität olla hyvä tässä-ja-tässä, sinun pitäisi olla hyvä myös tuossa-ja-tuossa. Ellet ole, on parempi olla pyrkimättä hyvään yhdessäkään asiassa. Esimerkki: jos luovut lihasta (esim. sillä perusteella, että vastustat lihatuotannon tapaa alentaa elävä olento koneeksi), sinun pitäisi luopua myös nahkakengistä, ja ellet näin tee, on parempi ettet luovu lihastakaan, koska täydellinen piittaamattomuus on sentään rehtiä ja suoraselkäistä. Näinköhän... :)

Onnea tuoreelle kummitädille!

meri kirjoitti...

Kiitos :)