Välillä olen omasta mielestäni vallan hyvä tyyppi. Niinä hetkinä oma elämä ei näyttäydy hiukan säälittävässä valossa, niinä hetkinä menneisyyskin vaikuttaa valoisalta. Tai ne mustat pisteet eivät ole katastrofeja, vaan asioita, jotka ovat olleet välttämättömiä.
Jos en olisi masentunut silloin kun masennuin - opiskelun ja työelämään siirtymisen taitekohdassa - olisin nyt toisenlaisessa elämässä. Ilman masennusta ja ilman jonkinlaista järkkymistä en pystyisi rakkaussuhteeseen. Käsitykseni minusta ja muista ihmisistä olisi rajoittunut. Luulisin, ettei sellaista sairautta olekaan kuin masennus - kyse olisi jonkinlaisesta laiskuudesta tai haihattelusta, joka paranee itsestään, kunhan ihminen vaan velvollisuudentuntoisesti elää. En tuntisi ketään masentunutta, sillä en tunnistaisi masennusta sairastavia ihmisiä likelläni. Kukaan ei kertoisi minulle omasta masennuksestaan, sillä ihmissuhteeni olisivat etäisiä (olisi kenties pari vanhaa opiskeluaikaista ystävää joita tapaisin hyvin harvoin, ja työtuttuja, joiden kanssa puhuisin työasioita). Niissä etäisissäkin ihmissuhteissa stressaantuisin, sillä en oikein ymmärtäisi, miten minun pitäisi olla ja mitä muut minulta haluaisivat. Tasapainoni perustuisi lähinnä siihen, että kukaan ei tulisi kovin lähelle minua.
Kuvittelin ennen masennusta olevani järki-ihminen, sellainen jota tunteet eivät heiluttele. Selitin oman käytökseni järkeväksi tilanteissa, joissa olin aivan tunteen vallassa. Hyvä syy masentua - kyvyttömyys tunnistaa ja käsitellä omia tunteitaan.
Kas, näin voi käydä... Vaikka masennuksesta on seurannut vaikeita asioita, niin masennusta edeltänyttä elämää pidän umpikujana. Se on elämätöntä elämää, olemista, jossa lähinnä vaan pysyin hengissä. En uskaltanut oikein mitään, kun se ei (järkiselityksen) mukaan kannattanut. Nyt pelko ei enää samalla tavalla hallitse minua.
Eh, onhan noita... järjettömiä pelkoja, vieläkin. Mutta luottamus kasvaa vain tekemällä pelottavia asioita. Tässä kirjoitus pelosta. Olisivatkin pelkoni hämähäkkiosaston pelkoja, niitä olisi helpompi sormella osoittaa ja nauraa perään. Pelkään kun joudun menemään vieraitten ihmisten joukkoon. Pelkään kun pitää mennä lääkäriin. Pelkään että täytän väärin viralliset lomakkeet. Pelkään vieläkin ajoittain työpaikan kahvitaukoja. Pelkään että mokaan jollain käsittämättömän peruuttamattomalla tavalla töissä (esim. rikon tuhansien arvosta työmaan omaisuutta). Pelkään joinain hetkinä rakastelussa. Pelkään että myrkytän lähimmäiseni tarjoamallani ruualla (jos ruoka onkin jollain lailla pilaantunutta?). Pelkään että tapan vahingossa meidän kissat (jos ne vaikka vahingossa joutuvat pesukoneeseen ja kone päälle...). Pelkään autoja jotka pysähtyvät liian lähelle suojatietä. Pelkään korkeita paikkoja, joihin pitää kiivetä (keittiöjakkara on tarpeeksi korkea paikka). Pelkään läheisteni kuolemaa. Pelkään että jos joskus tulisin raskaaksi ja saisin lapsen, niin tappaisin sen lapsen kumminkin. Pelkään sitä, että jonain hetkenä pelkäisin liikaa, kuolisin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Hyvä postaus (jälleen). Luin joitakin kuukausia sitten jostain lehdestä mielipidekirjoituksen, joka alkoi sanoilla 'masennus ei ole sairaus'. Tässä vaiheessa olin - työkyvyttömyyseläkeläinen depression kourissa kun olen - tukka pystyssä mutta kirjoitus olikin sen jälkeen varsin osuva. Pointti siis kutakuinkin sellainen, että masennus on täysin terve, normaali ja ymmärrettävä reaktio tilanteessa, jossa elämä muuttuu tavalla tai toisella toimimattomaksi ja sietämättömäksi. Ja että kaikesta raskaudestaan huolimatta masennus on siten äärettömän tervetullut mahdollisuus onnellisempaan elämään. Yritän muistaa tämän, kun makaan sängyn pohjalla seuraavan kerran hirvittävän ahdistuksen lamaannuttamana. Minulla ON mahdollisuus jatkaa uudella tavalla voimien jälleen lisääntyessä.
Sitä ei kirjoittaja tosin maininnut, miten tähän näkemykseen liittyy muu kuin 'reaktiomasennus'. Kaikkihan me tiedämme, ettei se aina ole elämäntilanteesta tai persoonasta kiinni.
My two cents, vakilukijana. Cheers!
Hei Anonyymi :)
Kenties olen lukenut sen saman kirjoituksen - tai jonkin toisen, jossa on esitetty sama ajatus. Tiettyyn rajaan asti olen samaa mieltä: on masennusta, joka johtuu ylivoimasesta elämäntilanteesta. Niin kauan kuin masennusta ylläpitävät asiat säilyvät, masennuskin säilyy vaikka miten ihminen säätäisi pääkoppansa kemiaa lääkkeillä. Toki se lääkitys voi antaa voimia päästä ylös sängyn pohjalta ja auttaa näkemään, mikä on mahdollista.
Melkein kaikki on mahdollista. Oma mieli tekee hirveän helposti "tämä ei ole mahdollista" -päätelmiä, etenkin masennuksessa.
Lähetä kommentti