tiistai 26. helmikuuta 2008

Aika(taulut)

Väsytti niin, että nukuin töitten jälkeen päiväunet.

Monesti tunnen, että pitäisi olla toisaalla, viettää aikansa "paremmin". Kun makoilin puoliunessa sängyllä, niin olisi "pitänyt" mennä kävelylle (kun vielä on päivänvaloa). Olisi "pitänyt" myös käydä kaupassa ja varustautua huomiseen (ystävä on tulossa kylään). Ja vielä olisi "pitänyt" lukea jotakin niistä lukuisista lukemista odottavista kirjoista.

Hmp. Ainoa mitä pitäisi, on se, etten anna valtaa sisäiselle arvostelijalle. Se (itsekriitikko tai arvostelija) löytää loistavasti jokaisesta tekemisestäni jotakin vikaa. Jos vika ei ole siinä mitä teen, niin vika on siinä, miten teen (huonosti, hitaasti, hätäisesti tms.)

Jollain lailla ymmärrän niitä ihmisiä, jotka painavat aikataulun kanssa heräämisestä myöhäisiltaan. Jos on oiken tehokkaasti ohjelmoinut päivänsä, niin ei ehdi mieli kehittämään "pitäisi"-ajatuksia, jää jäljelle pelkkää suorittamista (ja kenties siihen liittyvää arvostelua).

En jaksa aikataulutettua elämää kovin isoina annoksina. En ole hyvä ohjelmoitava. Tarvitsen haahuiluaikaa, aikaa jolloin ei tarvitse lopettaa tai aloittaa yhtään mitään.

Juuri nyt olen pitemmällä kuin ikinä ennen aikatauluissa: on vuorotyö ja terapia-ajat ja siihen kuvioon sovitettavina muut mahdolliset menot (niin kuin nyt huominen ystävän tapaaminen). Koskaan en ole esim. töiden kanssa yhtä aikaa harrastanut mitään sellaista, joka olisi sidottu tiettyyn päivään ja kellonaikaan. Yrittänyt olen, mutta ne harrastukset ovat lopulta saaneet aikaan enemmän stressiä ja ahdistusta kuin innostusta tai iloa.

Terapiani on siinä mielessä epätavallista, ettei sille ole vakituisia viikko- ja tuntiaikoja. Sovimme ajat viikoksi tai kahdeksi eteenpäin työvuorojeni mukaan. Olen onnellinen siitä, että tämä on mahdollista. Vaikka terapia-aikojen vaihtuminen aiheuttaa oman stressinsä, niin vielä isompi stressi minulla olisi, jos pitäisi järjestää töistä vapaata aina samoihin aikoihin viikossa. Oikeastaan aika kummallista, etten ole kertaakaan puolentoista vuoden aikana joutunut perumaan terapia-aikaa. Terapeutti on ollut sairaana pariin otteeseen, ja hän on perunut jo sovittuja aikoja. Minä en.

Ei kommentteja: